Een 30-day song challenge die ik in 30 weken ga doen. Elke week een mooi liedje dus. En avant!

1_tCFbGBvMPx-2GUn_6jKLvw

Een nummer uit mijn preteen jaren en een nummer uit de jaren 70, dat overlapt, want mijn preteen jaren vallen in de jaren 70. Het eind van de jaren 70, dat wel, dus zoek ik voor deze week een nummer uit de periode daarvoor. En ik kies voor 1976, omdat ik dat jaar toch al behoorlijk bewust meegemaakt heb. Het nummer van die hete zomer, van zongebleekte haren, van de droge gracht rond de villa aan de overkant bij mijn grootouders, van de lange rokken die ik toen zo graag droeg.

Het was de pre-punk periode en dat merk ik, het eerste wat ik tegenkom is Don’t Go Breaking My Heart van Elton John en Kiki Dee, een nummer dat ik onlangs nog hoorde op de radio in de wachtzaal bij de dokter (nuff said, right?). En Play That Funky Music van Wild Cherry. Ik ken die nummers wel, maar ze hoorden toen voor mij niet bij die periode. Ik zoek verder naar iets waarmee het klikt.

Ik vind een Belgische top 100, en dan valt het allemaal op zijn plaats: Mississippi van Pussycat (aargh, neen, zo’n nummer dat in je hoofd blijft plakken!), Ich bin wie du van Marianne Rosenberg (ik vrees dat wij thuis toen al vreselijk commentaar hadden op al dat soort nummers), Fernando van ABBA (eikes, wat een melocake song), Save Your Kisses for Me van Brotherhood of Man, nog wat ABBA, Boney M. ook (brrrrr vreselijk, vonden we toen ook al)… Als je dit zootje muziek samen ziet, dan weet je dat de punk broodnodig was.

En dan dacht ik aan Chanson d’Amour van Manhattan Transfer. Toevallig ook uit 1976. Echt een kaknummer, maar wat hebben we daar toen mee gelachen. En het maakt deel uit van mijn jeugd. Maar echt, ik vind het een vreselijk nummer. Maar het stond wel klaar voor vandaag.

Maar toen kwam de oplossing tot me, vanmorgen vroeg op de trap, toen ik opstond. Jona Lewie. Stop the Cavalry. Zal wel niet uit 1976 zijn, maar wat geeft dat (*). Het is nog wel wat gepast voor deze periode. En het is en blijft een mooi nummer. “The classic anti-war song that became a Christmas hit single.” En ik heb een zwak voor mooie (sorry Mariah) kerstliedjes.

(*) 1978, zo blijkt.

Edit: ik werd erop gewezen dat het nummer uit 1980 komt. Drat!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

6 reacties

  1. Allleee, ABBA rules en Boney M ook! En Marianne Rosenberg, zo fout, maar oh zo plezant. Gegagarandeerd keiluid meezingen in de auto met wat handbewegingen. Je haalt alle fun uit de 70ies weg!

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: