Tegen dat u dit bericht leest, zijn wij al gaan stemmen. En ik hoop van harte van u dat u allemaal gaat stemmen.

En dan had ik hier een hele tekst gezet. Waar ik me uiteindelijk niet goed bij voelde. Laat ik samenvatten.

 • Vlaams Belang: ranzig. smerige bende. nooitvanzeleven.
 • N-VA: idem als hierboven.
 • CD&V: tsjeven. nooit voor gestemd, en ga ik ook nooit doen.
 • Open VLD: het liberale gedachtengoed spreekt me niet aan.
 • Groen: ik heb keihard getwijfeld, voor het eerst stonden ze bovenaan als ik een stemtest deed. maar uiteindelijk: neen.
 • PVDA: ze hebben mijn sympathie, maar mijn stem hebben ze niet.
 • sp.a: ik heb even keihard getwijfeld, voor het eerst stonden ze niet bovenaan als ik een stemtest deed. dat ze in A samengaan met die vuilaards, maakt me ongelukkig. ik weet niet of ik erop kan vertrouwen dat ze het elders niet gaan doen. maar uiteindelijk: ik ben een socialist, en ik verlaat het schip niet. of het te water blijft of zinkend is, zullen we op het eind van deze dag weten.

Ik heb een tijd gezwegen over mijn politieke voorkeur, omdat ik de oeverloze discussies en de kleinerende opmerkingen beu was. Maar het is genoeg geweest. Het is echt genoeg geweest. Onder zij die het beter gingen doen is ons land krakend tot stilstand gekomen, en gebeurt er helemaal niets meer/zijn de evoluties onrustwekkend wat betreft milieu, verkeersveiligheid, begroting, sociale zekerheid, armoedebestrijding, vrouwenrechten, enzovoort. Ik begin zelfs bang te worden dat we hier in Amerikaanse toestanden gaan verzeilen. Dus, ik kom er grif voor uit, ik stem links.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

12 reacties

 1. Hoe zeggen ze dat ? Great minds think alike?
  Ik heb de tests verschillen keren gedaan en ik kwam telkens bij dezelfde partij terecht. Een vrouw naar mijn hart ❤
  Schitterende muziekkeuze.

 2. Ik ben oprecht blij hier gelijkgestemden te vinden, warms my heart op het moment dat mijn hart verkilt bij het zien van de uitslagen.

  1. De centrumsteden tonen aan dat samenleven wél kan. Ik ben blij dat ik in Gent woon, maar ik schaam me om Vlaming te zijn. Wallonië lijkt opeens zoveel beter en menselijker…

 3. Bij mij werd het 2x groen (ik mag enkel nog federaal en Europees stemmen), zoals al zo vaak. Gaan stemmen met de vrees dat het ging worden zoals het werd, maar ook met de hoop dat er op zijn minst óók een beweging van centrum naar (extremer) links zou zijn. Ik probeer de uitslag te begrijpen, maar het lukt niet.

  1. Ik hoop dat men op links eens wat meer gaat samenwerken in plaats van elkaar af te katten. Dat zou ook al helpen.
   It boggles the mind, sommige dingen begrijp ik ook écht niet. Dries Van Langenhove bijvoorbeeld? WTF? Wie stemt daar nu op? Ik snap dat echt niet.

   1. Neen inderdaad, zo’n soort mensen, waar het racisme gewoon van afdruipt… stemmen daarvoor snap ik ook niet. Dan mag je nog gefrustreerd zijn, schrik hebben voor je pensioen en weet ik veel wat nog allemaal (ook dat trouwens: eigenlijk hebben zoveel mensen het zo ongelooflijk goed en toch hebben zoveel mensen angst. Voor wat eigenlijk?), zo’n dingen rechtvaardigen toch nooit al het andere? Als je ziet wat in hun partijprogramma staat, daar kan toch niet elke stemmer mee akkoord gaan?
    Niet dat ik akkoord ben met alles wat in het programma van Groen staat (om zo’n programma te vinden, zou ik mijn eigen partij moeten oprichten 🙂 ), maar er zijn wel bepaalde grenzen waarbinnen een programma mag afwijken van mijn idealen. En bij zo’n partijen gaat dat er zodanig los erover, dat ik pas écht bang wordt van zoveel stemmen voor hen. Want ofwel – en dat is misschien een foute uitspraak, maar dan is het maar zo – zijn mensen gewoon te dom om te beseffen waar ze méé op stemmen, ofwel willen ze er oprecht voor stemmen en geen van beiden stelt mij gerust, integendeel.

 4. Je schrijft het zoals ik het denk.
  Veel van die stemmen zijn ingegeven door angst. Door angst voor wat men niet kent. Want de stemmen in de grotere steden geven aan dat wie samenleeft, niet bang is. Ik merk dat hier trouwens in ons eigen gezin. We hebben 2 kinderen die in het beroepsonderwijs zitten of gezeten hebben, die kinderen hebben vrienden/vriendinnen met een migratie-achtergrond. Belgen, met vreemde roots. Die kinderen van ons, dat zijn geen racisten. Dat zijn wél realisten. Want ze zien ook wel dingen hè. Niet alles is goed. Maar daarnaast en daarbuiten beseffen zij ook dat het bij de Belgen ook niet allemaal koek en ei is. Wij wonen in een multiculturele buurt (een achterbuurt zoude ze het vroeger genoemd hebben), laat nu de kl*terigste mensen die heel de straat terroriseren, toch wel Belgen zijn zeker? Tiens tiens.
  Ik denk ook dat veel mensen gewoon niet weten wat er in dat programma van het VB staat. Jammer genoeg. Ze hebben gewoon geen idéé waarvoor ze stemmen.
  En als ze al weten waarvoor ze stemmen, dan vind ik dat compleet verwerpelijk. Ik vraag me af of die mensen dan geen homosexuelen in hun familie hebben. Of iemand die euthanasie gevraagd heeft. Allemaal dingen die die kloothommels te permissief vinden. Terwijl ik ze toch als normaal beschouw.
  Ik ben het met je eens hoor, het is niet politiek correct om het te zeggen en we moeten *luisteren naar het signaal van die mensen* en al, maar volgens mij zijn ze gewoon te dom om te helpen donderen.
  En ja, ik voel me niet helemaal gerust. Dat is al langer zo, maar het wordt alleen maar erger. En ik kan me voorstellen dat sommige mensen echt bang worden. Ik las vandaag een column van Hilde Van Mieghem… jeetje mina. Waar gaan we naartoe.

  1. Wtf, net die column van Van Mieghem opgezocht en nu zit ik hier met kippenvel op mijn armen.
   Neen, je moet niet idealiseren, want er zijn problemen en die moet je ook niet negeren. Maar doen alsof er enkel met “hen” problemen zijn, ugh… Realisme, dat is inderdaad wat nodig is.

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: