Ik deed het al eens op Facebook, en het werd daar zo enthousiast onthaald, dat ik het nog eens opnieuw doe op mijn blog. Want Facebook is zo vluchtig, mijn blog is duurzamer. En ik doe het ook een beetje uitgebreider nu. Boeken die mij beïnvloed hebben, boeken die belangrijk waren voor mij. 10 kinder- en jeugdboeken, en 10 romans. 

Ik zaagde mijn ma de oren van het hoofd om dit boek. Het was duur, en ze was niet helemaal overtuigd, maar lang proberen hielp en ze gaf toe. En wat vond ik het prachtig. Wat vind ik het nog steeds prachtig. 

Gewoon, het hele concept. De tekeningen, het verhaal. De hele verzonnen levensloop van de Kabouter, leven en wonen en werken en eten… de hele reutemeteut. Prachtig vond ik het. Geef toe, zotter dan dit kun je het toch echt niet bedenken, tot in alle mogelijke details:

* Geschiedenis 
* Uitwendige verschijningsvorm 
* Lichaamsbouw 
* Skelet 
* Spierstelsel 
* Zintuigen 
* Ziekten 
* Veroudering 
* Soorten 
* Tijdberekening 
* Voortplanting 
* Woningbouw 
* Huisvlijt 
* Dagritme 
* Handelingen der Kabouters.

Prachtig, toch? En dat vind ik nog steeds. 

Leven en werken van de Kabouter van Rien Poortvliet wordt uitgegeven door Uitgeverij Unieboek / Het Spectrum

Vanaf volgende week: 10 boeken voor die mensen waar je beter soep kan van koken. 

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

4 Reacties

 1. Hmm, ik ben wat in de war nu 🙂 Want dit boek op zich zegt mij niets, de tekeningen echter wel. Ik herinner mij een boek over David de boskabouter en zijn vrouw Lisa, maar nu ik dat even googelde, blijkt dat een tv-serie geweest te zijn, gebaseerd op de boeken van Poortvliet. Al heb ik nu dus geen idee welk boek dat dan net is (of wie weet is er nadien wel een boek gemaakt dat de serie exact volgt?). Maar los daarvan: ik vond David de boskabouter en die tekeningen heerlijk om te lezen! Ik ga dit boek eens opzoeken; hopelijk wordt het nog verkocht, want dit lijkt mij al helemaal heel leuk om te lezen 🙂

 2. Zoals ik het begrijp, is bovenstaand boek van Rien Poortvliet het origineel, waarop het latere David de boskabouter gebaseerd is. Dit boek gaat over “de kabouter”, ontstaan en geschiedenis en leven en werken, van de kabouter als “soort”. David de boskabouter gaat over een specifieke kabouter.
  Op het eind van mijn blogpost staat een link naar de uitgeverij waar je het boek rechtstreeks kan kopen. (niet gesponsord hoor, gewoon omdat ik hoop dat ik zo geen miserie krijg met de afbeeldingen die ik gebruik). Bij bol en zo zal je het ook nog wel vinden.
  Echt de moeite waard, ook voor grote mensen 🙂

 3. ooh dit is in feite toch DE kabouter. Andere kabouters dan deze bestaan er niet, deze zijn de echte.

  Maar ik heb ook nooit het boek gehad . En toch heb ik ooit wel in dat boek ergens gebladerd/gelezen.
  Misschien een idee als geschenk voor mijn kinderen.

  1. Zo is dat, dit is DE kabouter. Feit.

   Ik vind dit boek als geschenk voor de kinderen een heel goed idee. Zij gaan er veel aan hebben, maar jij ook. Eigenlijk is het niet echt een boek voor jonge kinderen, daarvoor is het echt wel moeilijk. Maar de prentjes kijken op zich is al zalig.

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: