Vaste rubriek op donderdag: favoriete albums. Ik ben altijd een platenkoper geweest, al van jongs af aan. Veel mensen vinden dat er op een album één goed nummer staat en dat de rest vulling is, maar daar ben ik het ab-so-luut niet mee eens. Meestal is het bij mij omgekeerd: een goed album bestaat uit allemaal nummers die ik graag hoor, behalve eentje of twee die ik minder/niet goed vind. In ieder geval, er is zoveel goeie muziek!

Oei. Een uurtje voor mijn normaal publiceer-moment besef ik dat ik dat favoriet album-postje nog in elkaar moet steken. Oeps. Here goes.

Vandaag: Kaleidoscope World van The Chills.

Ik herinner me nog goed hoe mijn tienerhartje geraakt werd door Pink Frost, de mooie tekst, de heerlijke gitaren, de stem van Martin Phillipps. En zo begaf ik me naar de Music Man, en kocht Kaleidoscope World. En daarna nog vele plaatjes van The Chills.

Kaleidoscope World is een verzameling van nummers die eerder uitgebracht werden door The Chills op verschillende singles en compilaties. Op het vinyl album stonden veel minder nummers dan op de latere CD.

Er is dus het hierboven vermelde Pink Frost. Laat u niet afleiden door het low budget filmpje, maar luister vooral naar de muziek. Mijn hartje is al lang niet tiener meer maar wordt er toch nog door verwarmd:

En eerlijk gezegd, ik werd omver geblazen door de rest van het album. Ik hou zo van dat sfeertje, van dat kwetsbare, dat onschuldige, van die dansende gitaartjes, van dat lo-fi geluid, zoals in Rolling Moon:

Geef mij een padadadaaaaaaaaa-achtergrondkoortje en ik ben verkocht:

Op de CD-versie staat ook nog één van mijn favoriete Chills-nummers ooit, I Love My Leather Jacket, een heel mooie song over het leren jasje dat Martin Phillipps krijgt van een vriend die overlijdt aan leukemie.

I wear my leather jacket like a great big hug
Radiating charm – a living cloak of luck
It’s the only concrete link with an absent friend
It’s a symbol I can wear ’till we meet again

Mooi om mee af te sluiten.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: