boeken780_215

Maak een lijst van vijf boeken die je leven hebben veranderd (pagina 22 opdracht 15)

Ik weet niet of we zo dramatisch kunnen stellen dat boeken mijn leven veranderd hebben. Maar er zijn wel boeken die mijn leven gekleurd hebben, die me dingen geleerd hebben, die mijn ogen opengetrokken hebben. Boeken waaraan ik wel eens terugdenk.

Ik denk dat de boekenliefde bij mij begon in een periode dat mijn ma al eens met ons naar de bibliotheek ging. De bibliotheek in Wondelgem, in de Vierweegsestraat, als ik me dat goed herinner. Daar nam ik boekjes mee van Dick Bruna, die me leerden van boeken te houden. Ik denk dat het misschien wel zo ging.

Ik kreeg ook veel boeken, thuis. Mijn ma kocht dat graag, denk ik. En zo voorzag ze me van een stroom leesvoer. In mijn puberjaren kwam daar Gangreen I van Jef Geeraerts bij. Alles heb ik van hem verslonden. Van Gangreen tot zijn whodunnits, tot zijn eerdere boeken en zijn latere boeken. Ik las hem graag. En ik leerde bij.

In dezelfde periode zat ik te zappen op TV, en viel ik middenin een film. In de scene waarin een vliegtuig in een huis vliegt. En dat het koppel dat huis koopt, want er is al een ramp gebeurd daar, statistisch gezien is de kans zeer klein dat er nog eens een ramp gebeurt. Ik heb het verhaal hier al een paar keer verteld, ik weet het. Het gaat over The World According to Garp, en mijn daaropvolgende liefde voor de boeken van John  Irving.

Later zag ik High Fidelity, de film naar het boek van Nick Hornby. Het gebeurt gelijk wel vaker dat ik boeken lees naar aanleiding van een film, en dat ik daar dan helemaal weg van ben. High Fidelity was heerlijk, lijstjes, popcultuur, wat wil een mens als ik meer. En de onsterfelijke quote: “What came first – the music or the misery? Did I listen to the music because I was miserable? Or was I miserable because I listened to the music? Do all those records turn you into a melancholy person?” Dat is er eentje waar ik wel vaker over nadenk. Een beetje de kip en het ei, ik weet het antwoord niet.

Deze boeken (of auteurs) zijn degenen waar ik meteen aan denk. Ik zou nu nog krampachtig een vijfde kunnen zoeken, maar dat ga ik niet doen. Ik hou het hierbij.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?