Ik moet zeggen, wij als Gentenaars (of ingeweken Gentenaars in het geval van Meneertje Mertens, allez ja ik ben ook niet geboren maar toch getogen in Gent, maar goed, we wijken af), dus, wij als Gentenaars, zijn lelijk verschoten van fietsen in de West-Vlaanders. Of beter gezegd: van het verkeer in West-Vlaanderen.

Wij van Gent, wij neuten graag over het feit dat Gent wel een fietsstad wil zijn, maar dat wij eigenlijk vinden dat Gent geen fietsstad is. Oef! Terugkomend van de Westhoek, vind ik Gent opeens de meest zalige fietsstad ever. Maar help zeg, wat wordt er gevlamd in West-Vlaanderen!

Waar er hier op de meeste gewestwegen 70 gereden mag worden, is dat in West-Vlaanderen 90 km/u. En dat is niet MAG hè. Op een weg waar er 90km/u gereden MAG worden, MOET je 90km/u rijden! Rijd je minder, dan hangt er direct al enen in uw gat te plakken dat het niet vooruit gaat, of word je gelijk een onnozelaar voorbij gestoken.

We hadden geen mooi weer tijdens onze driedaagse in West-Vlaanderen. Op vrijdag konden we in Ieper heel even onze fietsen uit de wagen halen, en hebben we een mini-tourtje van 15km gefietst. Erg leuk fietsen was het op de vesten, waar je grotendeels verkeersvrij kan rijden. Maar in de stad zelf? Man man man, ik voelde me teruggeslagen naar de jaren 80. Onlangs zag ik op Facebook foto’s van Gent in de jaren 80, toen je nog overal met de wagen mocht rijden en parkeren. Zo zag de Grote Markt in Ieper er nu ook uit.

Wij zijn het ook gewoon dat er automobilisten zijn die al eens inhouden, zelfs stoppen om je als fietser door te laten. Niets daarvan hier. Je mag wel in de tegengestelde richting rijden, maar inhouden of ook maar in de verste verte aangeven dat ze je zien aankomen hebben. Niks van. Na die 15 kilometer was ik compleet gestresst en blij dat we terug bij onze wagen waren.

Op zaterdag was het dan eindelijk droog, en konden we een geplande fietsrit aan de kust maken. Rijden langs een route uitgestippeld met de fietsknooppuntenplanner: heel fijn.

Op het gemakje gefietst, van Mannekensvere naar de kust, zo via Middelkerke naar Oostende en dan in een lus terug. Als we fietsen, nemen we weinig foto’s, het is zo lastig om te stoppen, het fototoestel uit te halen, foto’s te maken, fototoestel weer wegsteken, en dan weer vertrekken. Dat komt er dus nauwelijks van. Eens een fotootje van de zee:

WP_20140712_12_06_29_Raw

en een fotootje van de dreigende wolken, maar het is wel de hele dag quasi droog geweest.

WP_20140712_12_32_10_Raw

En in Oostende ook eens een fotootje van de haven… we namen zelfs geen foto toen we op het veer zaten! Shame on us!

WP_20140712_13_45_43_Raw

WP_20140712_13_46_08_Raw

Maar meer dan dat hebben we niet.

Zo reden we uiteindelijk ongeveer 55 km via de fietsknooppunten. Met één deel waar we vreselijk op ons ongemak zaten: een gewestweg met 2 rijvakken, zonder fietspaden, waar 90km/u gereden mag worden. We konden er niet snel genoeg weer weg zijn, het is een ongelooflijk vies gevoel als zo’n auto vlak naast je voorbijraast aan 90km/u.

Er is daar nog veel werk aan de winkel om de streek wat fietsvriendelijker te maken. En we rijden weer met een zucht van verlichting rond in Gent, zonder de tekortkomingen hier te vergeten.

Verwante Berichten:

  • Geen verwante berichten

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?