Ondertussen ben ik al meer dan 3 maanden gestopt met roken. Flink, niet? Ik verwacht eigenlijk van jullie, lieve lezers, een staande ovatie.

Als dank daarvoor, krijgen jullie mijn gratisse en voor nietse tips om te stoppen met roken.

Ik heb al wat stoppogingen achter de rug. Eigelijk geen pogingen, maar keren dat ik effectief gestopt was met roken. Twee maal toen ik zwanger was. We spreken dan van een jaar, anderhalf jaar gestopt met roken. Eenmaal toen ik te ziek was om te roken. Ik hoestte me bijna dood (echt, very scary, ik dacht echt dat ik erin ging blijven), en roken ging niet. Een aantal maanden gestopt. Iedere keer weer herbegonnen door sociale druk (uitgaan, iets drinken, goesting hebben, iemand die zegt “allez toe rookt er eentje, eentje is niet erg”, toegeven, natuurlijk, en eentje is uiteraard wél erg).

Ik denk dat die mentaliteit zo stilletjesaan aan het veranderen is. Op café, in een concertzaal, op restaurant roken mag sowieso niet meer. Het is sociaal veel minder aanvaard.

Volgens mij helpt het duur maken van tabak ook. Oké, ge kunt daarover weurtelen dat de staat eraan verdient, dat het een dubbele houding is van de staat, enerzijds zeggen dat het ongezond is, anderzijds taksen incasseren. Maar volgens mij helpt het wel. Maak die sigaretten en die tabak zo duur dat men geen goesting meer heeft er nog te kopen.

Anyway en anyhow, mijn gratis tips om te stoppen met roken, voor wie het aanbelangt.

  • wacht op dat moment dat die klik er is, maar echt die keiharde klik, van NU IS HET GEDAAN, NU IS HET TIJD, NU BEN IK HET BEU, NU GA IK STOPPEN MET ROKEN. Je moet er klaar voor zijn. Je moet het zelf willen. Je moet ervan uitgaan dat je zelf wil stoppen met roken. Onder druk van ouders, vrienden, partner, kinders… gaat het niet zo vlot. Je moet het ZELF willen. Je moet het roken echt beu zijn. Denk je bij jezelf dat je eigenlijk nog te graag rookt? Wel, dan ben je er niet klaar voor.
  • ik hoop voor jou dat je altijd al naar buiten ging om te roken. Dat maakt het makkelijker. Dat je niet gewoon was binnen te roken. Als je nog niet buiten rookte, dan is dat de eerste stap. Binnen roken afschaffen, altijd buiten gaan staan. Weer, wind, sneeuw, hagel, regen, zon.
  • Dat laatste. Stop niet tijdens de vakantie. Stop al zeker niet tijdens de zomervakantie. Stop als het kouder en natter wordt. Als je in het slecht weer moet gaan staan. Het is alweer een motivatie om blij te zijn dat je niet meer rookt.
  • Zoek een app voor je telefoon. Een app die je zegt hoeveel dagen je al gestopt bent met roken. Wat de gevolgen daarvan zijn voor je gezondheid. Die je zegt hoeveel tijd je al uitgespaard hebt (hallucinant, echt waar, hal-lu-ci-nant). Die je zegt hoeveel geld je al uitgespaard hebt (idem in het kwadraat: hal-lu-ci-nant en behoorlijk ontnuchterend). Elke keer als je het moeilijk hebt, open je die app en kijk je hoeveel tijd en geld je al uitgespaard hebt.
  • Simpele psychologische truukjes helpen. Goesting in een sigaret? Bij jezelf denken dat die goesting weer overgaat. Dat je er over 5 minuten al niet meer aan denkt. Dat een sigaret je toch niet zou smaken. Onnozel, maar het helpt.
  • Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je gaat stoppen met roken. Achteraf aan al die mensen moeten toegeven dat het weer eens niet gelukt is: niet fijn. Een motivatie om vol te houden.
  • Bekijk wat je denkt nodig te zullen hebben. Denk je dat hulpmiddelen je gaan helpen? Haal ze in huis. Pleisters, inhalers, kauwgum etc… het kan allemaal helpen (wel 1 met de keer, niewaar). Calorie-arme dingen om op te knabbelen: het kan allemaal helpen. Let wel op het woord “calorie-arm”. Snoep en chocola en chips en al die brol helpen ook, maar zijn niet zo goed voor de lijn.
  • Het is zeker leuk als je een soort “coach” hebt. Iemand waartegen je kan zagen, iemand die inzichten heeft, helemaal leuk als die iemand zelf een tijd geleden succesvol gestopt is met roken. Ik heb mijn collega Sophie, waar ik enorm veel aan gehad heb. Ze verdient een medaille!
  • Heb je rokende collega’s? Probeer hen zover te krijgen dat ze ook stoppen met roken. Samen stoppen motiveert enorm. Willen zij niet stoppen met roken? Zeg hen ronduit wat je verwacht van hen: dat ze je geen sigaret aanbieden, dat ze je niet vragen om mee te gaan roken, dat ze je ontzien. Je mag dat gerust vragen van je collega’s. Enig begrip kan nooit kwaad.
  • Rookt je partner ook? Stop samen. Moet ik weinig woorden aan vuilmaken: rookt je partner door, dan is je rookstop gedoemd te mislukken.

Eigenlijk komt het vooral hierop neer: plan. Plan wanneer je gaat stoppen, en hoe je dat gaat doen. Doe niets overhaast. En schakel hulplijnen in. Hulpmiddelen, coaches, supporters. Succes!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

2 reacties

Zeg het eens?