Vraag je me wie mijn favoriete schrijver is, dan zeg ik meteen: John Irving. Vroeger had daar ook nog Jef Geeraerts bij gehoord, maar daar ben ik een beetje uitgegroeid. Hoewel ik nog steeds een grote sympathie heb voor de mens, en de laatste tijd ook een groot mededogen. Irving blijft, edoch, altijd.

En mijn favoriete boek is en blijft The World According to Garp. Lang geleden, in mijn tienerjaren, stootte ik op televisie op een film. Ik viel er middenin, en bleef plakken. Ik viel erin waar het vliegtuigje in het huis vliegt, en Garp en zijn madam meteen beslissen het te kopen, want er is nu een ramp gebeurd en die kan daarna al niet meer gebeuren. Een scène die niet uit het boek kwam, maar goed.

Later brachten mijn ma en Herman het boek voor me mee uit Brussel, in het Engels. En ik heb het verslonden. Het eerste beeld voor mijn geestesoog als ik aan Garp denk, is iets zonnigs en vrolijks. Zo is het boek deels, maar het is ook donker en zwart. En vreselijk mooi. Tranen met tuiten heb ik gehuild bij het einde, waar de verdere levensloop én de dood van alle personages beschreven wordt.

Het is een boek dat ik minstens drie keer herlezen heb. Minstens. Misschien wel vier keer. En ik zou het zo nog een keer kunnen herlezen, moesten er niet zoveel andere dingen te doen zijn en er niet maar zoveel uren in een dag zijn.

Blij ben ik dan, als ik een interview zie in de Humo met meneer Irving. En dat er een nieuw boek is, dat is er al een tijdje en dat was ik vergeten maar goed dat is niet erg. Ik ga eens kijken op Play denk ik hoeveel dat boek daar kost. Doe mij maar de Engelse versie.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

2 reacties

  1. Ik vind John Irving ook geweldig en Garp blijft mijn lievelingsboek. Ik ben nu bezig met “In one person” als luisterboek op Audible en het heeft iéts van een Garp.
    Ik kan John Lithgow niet meer zien spelen zonder aan Roberta te denken, en Robin Williams dan, die film is gewoon zo geweldig. Moet ‘m dringend ook nog eens bekijken.

  2. Die film, die was zó goed gecast, ongelooflijk! Inderdaad John Lithgow, en Robin Williams, dat ís gewoon Garp hemzelve. Wij hebben ‘m een tijd geleden nog bekeken, fantastisch om terug te zien.
    Ik ga op zoek naar In one person, hopelijk vind ik ‘m ergens waar ie betaalbaar is 🙂

Zeg het eens?