Niemand, behalve wat contraire mensen, moet dezer dagen tomaten hebben, dus er wordt zowat mee naar je hoofd gegooid. Zo goedkoop! Dus heb ik kilo’s en kilo’s tomaten ingeslagen, en worden hier allerlei tomatenbereidingen gegeten deze week. Tomatensoep, met verse tomaten, moest en zou het zijn deze week. Geen oma-recept met nog een hele nest andere groenten wilde ik, want dat doe ik al heel regelmatig. Dat is groentensoep. Maar tomatensoep, met een hoofdrol voor tomaten. Op zoek dus. En tiens, kwam ik toch alweer niet uit bij Jeroen Meus zeker? Zijn tomatensoep zag er zeer lekker uit. Aan de slag!

Wat hebben we nodig?

 • olijfolie
 • 5 tomaten
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • 1 stengel selder
 • 1 wortel
 • peper en zout
 • 2 takjes tijm
 • 1 blaadje laurier
 • 1l water of kippenbouillon
 • 250 g gemengd gehakt
 • 1 eetlepel paneermeel
 • 1 ei
 • peper en zout

Wat doen we daarmee?

Stoof in olijfolie de uien en look aan. Snij wortel en selder fijn en stoof mee aan. Snij de tomaat in stukken en voeg ze toe, laat sudderen op een zacht vuurtje. Voeg tijm en laurier toe. Laat alles zachtjes stoven. Voeg de tomatenpuree toe. Bevochtig de soep met water of kippenbouillon. Laat de soep nu 20 minuten op een zacht vuur trekken. Haal het laurierblad eruit. Mix de soep en kruid hem met peper en zout. Meng voor de balletjes het gehakt met het paneermeel en het ei. Kruid met peper en zout. Rol er balletjes van en laat ze garen in de soep.

Dit recept vond ik op zesta.be.

Ik verdubbelde de hoeveelheid, want voor 6 man begin je niet met een litertje bouillon. Ik gebruikte verse tijm en laurier, een eigen kruidentuintje is toch fijn! Na het mixen verdeelde ik de soep in 2, een helft met balletjes en een helft zonder. Dit vooral omdat het de bedoeling is de soep toch een paar dagen in de koelkast te bewaren, en soep zonder balletjes bewaart ietsje langer.

Ze is ondertussen geproefd, en zeer lekker bevonden!

Verwante Berichten:

 • Geen verwante berichten

Misschien lees je dit ook graag:

1 reactie

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: