DSC_6092

Het Butterick B5812 patroon zit al een tijdje in mijn kast, maar ik vind maar niet de geschikte stof ervoor. Ik vind dat heel mooi, zo’n kleedje in een effen stof, met daarover een tweede laagje in een doorzichtig stofje. Maar voor dat doorzichtig stofje heb ik liever geen “ordinair” kant, het moet iets leuks zijn, liefst met een geometrisch motief, zo’n beetje zoals links op de foto op het patroon. Maar voorlopig heb ik dat nog nergens gevonden.

Bij In den beer toverden ze een alternatief boven, waar ik wel voor te vinden was. Een fluweelachtig (maar synthetisch) stofje in het rood. Mooi.

Wat ik ook mooi vind aan dit patroon, is dat er modelletjes bij zijn waarbij de taille wat hoger zit. Wat ik altijd mooi vind, en ik ben nog steeds op zoek naar het ideale patroon, maar dit heeft wel iets.

Voor ik me aan de stof van In den beer waagde, probeerde ik het patroon uit in een katoentje dat ik ooit kocht van Patricia. Ook heel mooie stof, maar katoen werkt op zijn minst een stuk makkelijker, en het patroon is ook geschikt voor stoffen die niet meerekken.

DSC_6058

Eigenlijk is het poepsimpel, en ik had het jurkje dan ook op een halve dag af (patroon tekenen en stof knippen gebeurden al eerder in de week op een paar ochtenden). Het borduurt verder op kleedjes die ik al eerder maakte. Ik slaagde er wel nog in om er een mouw ondersteboven in te zetten (aaargh), maar dat was snel gefixt.

DSC_6077

De afwerking achteraan vind ik heel leuk: een lange rits, maar daarboven een kort splitje met een lusje en een knoop. De rits had ik de dag ervoor net gekocht bij de kringwinkel (80 cent voor een rits van 60cm, koopje!) en een knoop vind ik altijd wel in mijn doos vol knopen.

DSC_6066

Voor het stofje met een beetje rek besloot ik na overleg toch dezelfde maat aan te houden. De hals van het patroon is naar mijn goesting wat te hoog, dus die verlaagde ik met de hulp van een ander patroon.

Voor de afwerking van de hals (en de andere zomen) wordt een “narrow hem” gebruikt, en daar heb ik bij de katoenen versie toch wat mee gesukkeld. Wat filmpjes bekeken op youtube, en na wat getwijfel (vervangen door een beleg? een biais?) toch maar weer voor de “narrow hem” gegaan, met veel geduld en zorgvuldigheid. Deze keer is hij perfect gelukt.

DSC_6115

En omdat deze stof rekt, zette ik er geen rits in, enkel het splitje bovenaan met een knoop, wat ik altijd leuk vind.

DSC_6118

Ik hoop nog altijd dat ik ooit eens leuke constrasterende stof vind, en ik toch eens het modelletje links op de foto van het patroon kan maken. In andere kleuren, dat wel.

DSC_6099

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

2 reacties

Zeg het eens?